Sport och vikten av aktiv återhämtning…

Sport blog banner

Efter ett hårt träningspass skulle man kunna tänka sig att fullständig vila skulle vara det bästa sättet att främjaåterhämtning… Men forskning visar många fördelar med aktiv återhämtning.

Vad är aktiv återhämtning?

Aktiv återhämtning är ett träningspass som är mindre intensivt än något av de andra passen du gör och är speciellt utformad för att minska fysisk och mental utmattning.

Syftet med återhämtning

Syftet med återhämtningen är att tillåta musklerna att reparera sig själva och att jobba med musklerna som är trötta eller ömma från ett tidigare intensivt träningspass eller tävling.

Det är vanligt att du känner dig mindre energisk och lite öm dagen efter att du har tränat eller tävlat.  Men passiv återhämtning rekommenderas inte om du inte är skadad. Istället rekommenderas det att du gör lite lätt fysisk aktivitet. Detta kan vara en promenad, en lätt jogging/cykelrunda eller visa rörelseövningar. Massage kan också användas som en del av aktiv återhämtning.

Aktiv återhämtning hjälper till att mobilisera lederna, som måste röra sig för att hålla sig smidiga.  Det får också blodet att strömma genom dina muskler, vilket hjälper till att ge dem de näringsämnen de behöver för att bygga nya muskler samt hjälpa till att få bort avfallsprodukter.

Under en aktiv återhämtningsdag bör du inte delta i aktiviteter som använder de muskler du jobbade med dagen innan. Som alternativ, sikta på att göra lättare aktiviteter. 

Vetenskapen bakom det här

En studiepublicerad i Medicine & Science i Sport och Motion fann att aktiv återhämtning omedelbart efter träningen uppmuntrar till återhämtning och minskar mjölksyran snabbare än fullständig vila.

 Vad vi gör på återhämtningsdagar

Poängen med en återhämtningsdag är att återhämta sig från träningen, inte bara den fysiska aspekten, men också som en välbehövlig mental paus.  Aktiv återhämtning fokuserar på att slutföra ett träningspass med låg intensitet, bara tillräckligt så att blodet rör sig och hjälper till att minska trötthet i muskeln. En av de bästa aktiviteterna du kan göra för att återhämta dig är att simma. Ett avslappnande sim-pass och en kall dusch efteråt kan hjälpa musklerna att stretcha, slappna av och återhämta sig. En annan studievisade att simma som återhämtning förbättrade träningsförmågan dagen efter, möjligen på grund av vattnets hydrostatiska egenskaper.

För att hjälpa dig att vara motiverad och konsekvent med din Active Wellness-livsstil, här är några tips:

1. Ät hälsosamma kolhydrater ett par timmar före ansträngande aktiviteter för att hålla din kropp varm och hålla energin uppe. Detta hjälper också till att förhindra trötthet.

2. Sätt upp mål för din träning/vikt och skriv ner dem.

3. Belöna dig själv regelbundet när du uppnår dina mål, men inte med mat, i och med att det kan koppla ihop belöning med mat/godis.

4. Använd KenkoTherm DUK® Tape, vilket kan hjälpa dina muskler och leder att hålla sig varma och ger ett bra stöd.

5. Massera dina trötta muskler med Kenkotouch®, en apparat som är utformad för att främja avslappning.

6. Ge ryggen stöd under och efter träning med KenkoTherm® Back Belt som du kan använda separat men är konstruerad med en bakficka som håller Kenko MagFlex® på plats.

 

  1. http://www.mdpi.com/2075-4663/5/2/40
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19908172

Specialerbjudande…

KenkoTherm DUK® Tape – Köp 6, få 1 extra på köpet! # 88065

(11 juni)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s